کتابت قرآن نستعلیق هم مورد اقبال خوشنویسان است و هم با  انتقاداتی روبه ­رو است. آنچه در این میان مهم‌تر جلوه می‌کند، این است که کشورهایی که خوشنویسی را از ما به ارث برده‌اند، اکنون با بومی‌سازی آن، به یک خط ملی و واحد رسیده‌اند و روی آن سرمایه‌گذاری‌های شایانی کرده‌اند، اما ایرانیان با داشتن سابقه چندصد ساله در زمینه خوشنویسی و اختراع و طراحی خطوط زیبا و بی ­نظیر، همچنان به یک خط واحد نرسیده‌ایم و به خط عثمان طه اقبال نشان می‌دهیم و شاهکارهای هنرمندان خود را به فراموشی سپرده‌ایم. کتابت قرآن با شیوة نستعلیق که عروس خطوط اسلامی است، رونق چندانی نیافته و از متقدمین تا معاصرین دارای کارنامه بسیار کم برگی است. در این جا این سوال مطرح می شود که چرا هنرمندان نستعلیق نویس اقبال کمی به کتابت قرآن داشته اند؟

عدم همسازی نگارش آیات قرآنی به زبان عربی با خط نستعلیق در آثار بعضی از شاعران به عنوان پاسخ این پرسش آمده و صاحب نظران نیز از آن به معنای اهمیت تقدم محتوا بر ظاهر یاد کرده اند. مثلاً در این بیت شاعر کشمیری آمده است:

             عشق را شرط نـیست رعنـایـی                                                            همچو مصحف به خط نستعلیق

که مراد از آن عدم انطباق زبان و نگارش قرآن با شیوه نستعلیق است و در حقیقت به بیان این مسأله می­پردازد که بین شیوه نگارش خط نستعلیق با آیات عربی قرآن به سادگی نمی توان ارتباط زیباشناختی برقرار کرد و یکی از دلایل عدم رونق قرآن نویسی به خط نستعلیق همین است. استاد نجیب مایل هروی نیز در مورد این عدم رونق معتقد است که بین خط و زبان به مرور زمان پیوندی حاصل می­شود که این امر موجب مقبول افتادن خط و پسند آن در نزد بینندگان می­گردد و از این نظر خط نسخ در نگارش قرآن از این اقبال عمومی برخوردار شده است. مثال گویاتر این پیوند ارتباط خط نستعلیق با شعر فارسی و به عنوان نمونه شعر حافظ است که گویی حافظ­دوستان شعر او را در لباس نستعلیق می پسندند.

جدای از مسأله پیوند خط و زبان که امری پذیرفتنی است باید از منظر رسم الخط عربی و اصولا ویژگی اعراب گذاری های این خط به عنوان یک عامل مهم در بی­رهرو ماندن نستعلیق نویسی قرآن یاد کرد. در حقیقت خوشنویسی که قصد دارد قرآن را به خط نستعلیق به نگارش در آورد با چند مشکل اساسی روبه روست، مانند اینکه در نستعلیق یکی از معیارهای زیبایی سوار کردن حروف و کلمات است که این نکته در مواجهه با اعراب گذاری موجب ناخوانا بودن آیات قرآنی می­شود. یا اینکه نگارش آیات قرآنی با خط نستعلیق معمولاً به فاصله بیشتر حروف و کلمات منجر می­گردد که این امر تعادل و نسبت سیاهی حروف و سفیدی صفحه را به هم می­زند و موجب غلبه سفیدی می­شود و نتیجه آن است که از عیار زیبایی نستعلیق می­کاهد. برای این که مسأله به خوبی روشن شود کافی است قطعه نستعلیق مشهور سورة حمد اثر میرعماد را مورد بررسی قرار دهیم. در این قطعه آیات عربی بدون اِعراب گذاری نوشته شده و تمام قواعد نستعلیق در آن رعایت شده و خواننده نیز تصور نمی­کند که با یک متن عربی روبه روست. حال اگر صفحه قرآن نستعلیق را که در آن تمام اِعراب گذاری­ها انجام شده است بررسی کنیم در می­یابیم که این نزدیکی بین حروف و کلمات و ترکیب به راحتی تحقق نمی­یابد. این­ها و موارد دیگری که از عوامل پنهان و ناشناخته­اند موجب شده­اند که کتابت قرآن به خط نستعلیق رونق نیابد

تاریخ نستعلیق نویسی قرآن بسیار کم برگ است. آن ماری شیمل از قرآنی نستعلیق به خط شاه محمود نیشابوری که در نیمه اول قرن شانزدهم میلادی که به شاه طهماسب تقدیم شده است، یاد می­کند و در همانجا اشاره دارد که این مصحف یکی از چند نمونة یک قرآن کامل نوشته شده به شیوة نستعلیق است که از نظر زیباشناختی کاملاً با شیوه عربی نمی­خواند. در دوره قاجاریه نیز قرآن­هایی به خط نستعلیق محمد حسین دماوندی و میرزا اسدا... شیرازی نوشته شده است که تعداد قابل توجهی بر آمار قران های نستعلیق نیفزوده است. سوای چند مورد در دوره قاجار و یک مورد در دوره پهلوی به قلم استاد حسین میرخانی، رونق قرآن نویسی به خط نستعلیق به عصر انقلاب اسلامی باز می­گردد که در سال 1379 اولین همایش نگارش قرآن مجید به خط نستعلیق، نقطه عطفی  برای تبلور این توانایی در بین نستعلیق نویسان قرآن­نگار به شمار می­آید، به نحوی که در   21 رمضان آن سال بیش از یکصد و هشتاد خوشنویس از گوشه و کنار کشور پس از دیدن آموزش­های تئوری و عملی و برپایی کارگاه­های تخصصی، متن قرآن را در سالن اجلاس سران به رشته تحریر درآوردند. ارائه دستاوردهای فنی آن حرکت مهم فرهنگی و همچنین ایجاد شرایطی برای رفع و رجوع ایرادهای نگارشی و وجود جزوه راهنما باعث شد که جمعی از خوشنویسان دلداده، کتابت قرآن به خط نستعلیق را مورد اهتمام قرار دهند. که در ادامه نگاهی گذرا به اسامی تعدادی از این خوشنویسان خواهیم داشت.

دیدگاهتان را بنویسید